dimecres, 28 de novembre de 2007

Retrobar el Poble Nou


Fa uns dies, reorganitzant el “cuarto” dels mals endreços que és el meu despatx a casa, vaig tornat a mirar i remirar les fotografies que em va deixar la meva àvia en morir. Tot eren fotos d’un vida familiar feliç inserida entre la desgràcia de la guerra i del servei militar “extra” que va fer el meu avi (a Valladolid fins el 1941), i la desgràcia de la mort de la meva mare i, poc després, del meu avi Quim. Entre aquelles fotos hi apareixia una que en un primer moment no em va cridar l’atenció. Es tracta d’una foto dels meus avis on la meva àvia agafa en braços la meva mare quan tenia gairebé un any, feta en un terrat just davant del Mercat del Poble Nou. No vaig reconèixer el mercat fins que no vaig trobar una postal de l’època on es veien les decoracions laterals de la teulada que coincidien amb les que apareixien com a marc de fons de la foto dels avis i la mare. Aquella casa era davant del Mercat del Poble Nou! Tot va lligar en rebre per correu la partida de naixement de la mare (es pot demanar via internet al Registre Civil de Barcelona, i us la envien a casa. Ja ho he fet força vegades, i són molt eficients). El text diu:


"... se procede a inscribir el nacimiento de una hembra ocurrido a la una y treinta del día veintiocho del actual en la calle Pons Subirà número 5 piso 1º 1ª; es hija legítima de D. Joaquin Ferrer Mir, natural de Barcelona, de veintinueve años, casado, panadero, y de su esposa Dª Carmen Parera Camarillas, natural de Barcelona, de veintisiete años, dedicada a sus labores y domicilados en le expresado..."


O sigui que la meva mare havia nascut en el número 5 del carrer Pons i Subirà del Poble Nou. Només calia mirar algun cercador d’internet per averiguar si la casa existia encara o havia estat ensorrada. Però no. Allà en l’espai que corresponia al número 5, hi ha encara una casa “antiga”, molt ben arreglada, que podria ser-ho. Només quedava donar-hi un tomb. I així ho he fet aquest diumenge.

En paral·lel he recollit altres adreces dels meus avantpassats al Poble Nou, tant per part del meu avi (C/San Pedro, 65 1er, ara és la part de Sant Joan de Malta per sota la Gran Via, o el carrer Major del Taulat, 98) com de la meva àvia (C/Taulat, 116), però han desaparegut les cases corresponents amb les reformes que hi ha al Poble Nou.


Potser per la poca comunicació, per aquella por a explicar coses “d’abans” que comentava en un post anterior, o pel que fos, desconeixia on havia nascut la meva mare (bé, sabia pel meu pare que ho havia fet al Poble Nou de Barcelona, però no el lloc exacte). La meva àvia no me’n parlava gairebé mai, i les fotos no vaig saber que existien fins que vaig recollir les seves coses. Així, per fi, he posat remei a aquest buit que per la majoria de gent pot sembla increïble... però és més comú del que sembla.


Nota genealògica: Per als que em seguiu en la recerca, el referent és la meva mare M. Del Carme FERRER i PARERA (*Poble Nou 1947 + Barcelona 1979), filla del meu avi Joaquim FERRER i MIR, forner i funcionari (*Poble Nou 1918 + Horta, Barcelona 1988), i de la meva àvia Carme PARERA i CAMARILLAS (*Poble Nou 1920 + Horta, Barcelona 2003).