dimarts, 20 de gener de 2009

Sant Antoni Abat, patró dels traginers


Una mica tard, però vull aprofitar la festa de Sant Antoni Abat (de llarga tradició i celebració a Castellterçol i arreu del país) per retrobar avantpassats que segurament van participar en el Gremi de Traginers de Castellterçol. Abans d’aquesta festa, viscuda en directe a Castellterçol aquest cap de setmana, he hagut de llegir força sobre el món dels traginers, des del moment en què vaig trobar l’única persona entre els meus avantpassats que es dedicava a l’ofici de traginer, en Valentí Rubió.

Per començar he de reconèixer que quan vaig trobar les partides de bateig de les seves dues filles, Antònia i Francesca, i vaig veure l’ofici d’en Valentí, ràpidament vaig pensar que era moliner. Cagada pastoret! El text de la primera partida diu: “...filia legit. et nat. Valentini Rubió, mulionis, et Rosa Fargas, conjugem”. Coi, vaig pensar, un moliner i que es deia Rubió... hummmm... segur que està relacionat amb els Rubió de Monistrol de Calders (i la casa del mateix nom en l’antic camí ral de Castellterçol a Monistrol, Calders, i Manresa.

Doncs no, burro (i mai millor dit)! “Mulionis” no té res a veure amb els molins... vol dir textualment en llatí “el que porta les mules, o el que té mules”.. és a dir... un traginer!!!! En Valentí Rubió era traginer de Castellterçol els anys 1756 i 1757, anys en els que neixen les seves filles, just en un dels moments més àlgids d’aquest ofici, quan Catalunya estava comunicada principalment, excepte la costa i el camí que menava a Lleida i Saragossa, per camins de bast. Els traginers transportaven mercaderies de població en població amb les seves mules, i altres animals de ferradura, equipades amb sarries i arreus. Per fer-nos una idea, de Castellterçol a Barcelona, hi havia aproximadament unes 10 hores de camí.

Pel que fa a l’altra suposició, la relació d’en Valentí Rubió amb Monistrol de Calders, ja no va tan errada. Els padrins dels dos bateigs són persones de Castellterçol i de Monistrol, i m’aventuraria a dir que una d’elles és la mare d’en Valentí, Anna, vídua de Jeroni Rubió, bracer, de Sant Feliu de Monistrol de Calders, ja que és habitual que una de les àvies sigui padrina de bateig. O sigui que és probable que l’origen del cognom Rubió estigui a Monistrol i la casa de El Rubió, a tocar de la riera de La Sala.

Nota genealògica:
En Valentí Rubió (*v. 1730 Castellterçol) és pare d’Antònia Rubió Fargas (*1756 Castellterçol), primera esposa de Mariano Carrera Farrés (*1746 Castellterçol), i avi de Josep Carrera Rubió (*1785 Castellterçol), teixidor de llana i el meu rebesavi segon.