dimarts, 22 de juliol del 2008

Masovers i ollers a Quart



A manca de fer una volta per Quart després de molts anys de no anar-hi, la documentació que he estat consultant aquests dies ha estat molt profitosa, i m’ha permès obtenir molts detalls sobre la vida d’algunes branques que desemboquen en la principal del MIR.


Aquestes branques són força vistoses en quant el rector de la parròquia de Santa Margarida de Quart ha inclòs força detalls en les partides de naixement i de casoris. D’aquí en puc conèixer els oficis i els masos on haurien viscut alguns dels avantpassats. Dos d’ells són masovers dels masos Modaguer (Salvi Bosch) i Ballet (Joan Canals) de Quart pels volts de l’any 1776. No he localitzat encara aquests dos masos, així que hauré de preguntar a l’ajuntament de Quart.


Seguint aquests dos cognoms enrere, m’he endinsat en el món de la terrissa negra i de la Confraria de les Santes Justa i Rufina, d’Ollers de Quart. Així, els Bosch, i altres cognoms que s’hi relacionen (Carreres, Mateu, Pla) tenen per ofici ollers de la parròquia de Quart. Tot plegat ha estat divertit. Desconeixia la importància de la terrissa a Quart, i la seva especialització en terrissa negra.


El gremi d’Ollers de Quart va ser fundat l’any 1572 quan Felip II els va autoritzar a reunir-se a l’església de Santa Margarida. A Quart s’hi fabricaven objectes d’ús quotidià (olles, càntirs, tupins, cossis...) de terrissa negra, que bàsicament es venien a la ciutat de Girona després de pagar l’impost corresponent per la seva entrada per la Torre Gironella de la ciutat. La dependència dels de Quart del Gremi de terrissaires de Girona els va dur força litigis, fins que l’any 1678 es van resoldre amb la independència de la confraria.


L'any 1674, segons consta a l'Arxiu del Bisbat de Girona, Roc Oller, rector de Malgrat, i la confraria dels terrissers d’aquest lloc, fan donació a Jaume Massó, rector, i a Pau Pla i Carreres i Narcís Mateu, terrissers de Quart, de relíquies de les santes Justa i Rufina. Aquest Pau PLA i CARRERES és el meu avi desè, i calculo que era nascut vers 1620 a la Vilanova de Palafolls (actual Malgrat de Mar). Amb el matrimoni amb Marianna CARRERES (* v. 1620 a Quart), filla de Barthomeu Carreres i Margarida, Pau adopta el cognom Carreres l'any 1646, i els seus fills Pau i Ponç ja duen aquest cognom. Desconec si en Pau Pla i Carreres era oller a la seva vila natal, però sí que es pot veure una relació amb la confraria de Malgrat. El que no he pogut esbrinar és si les confraries de Quart i de Malgrat ja tenien relacions abans, o fou a partir de que Pau es trasllada a Quart que facilita els contactes amb la seva població d'origen.


Nota genealògica:

La persona de referència és Salvi CANALS BOSCH(*1781 a Quart i +d.1821 a Caldes de Malavella), masover del Mas Salom de Caldes, i pare de Teresa CANALS MASSANA (*1821 a Caldes de Malavella i +d. 1889 a Sant Viceç de Montalt). La imatge de la terrissa és de l'apartat de la Fira de la Terrissa de Quart del web Firesifestes.com.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola.
T'escric en referencia a un altre entrada de fa temps, pero com que no se si aquestes coses avisen t'ho escric en aquesta ultima. Volia enviarte un parell de fotografies que potser et faran gracia tindreles. Son vistes desde la casa de Pons i Subira 5 1r 1a. Que de moment aguanta (i espero que per molts anys mes). Si vas passar i vas fer la foto hauries d'haver parlat amb la veina d'abaix. Ella segur que et podria dir alguna cosa sobre la teva mare i els teus avis.

La meva adreça electronica es nh3light@gmail.com

Anònim ha dit...

Hola.

Aixo de l'internet és tot un món, t'escric perqué estic fent el meu arbre genealogic hi sóc descendent de l'Isabel Canals Massana una germana de la Teresa. Ha estat molt interesssant trobar com les dades de què jo disposava coincideixen mb les teves i que, fins i tot puc abançar una mica més. Pel que fa als Massana, he trobat en el Llibre de genealogies de Ferran Viader Un Joan Massana de Constantins Casat que va tenir una filla que es deia Teresa Massna Romagueres peró posa que es va casar amb un que no és Canals. Jo crec que podrien ser la mateixa persona i que es casaà amb en canals de Quart en segones nùpcies. Si fos així, hauria aconseguit una mica més d'informació sobre els massana ja que en aquest llibra hi ha la seva genealogia.

Si vols posar-te en contacte amb mi ho pots fer al mail marcmaco@hotmail.com

Que vagin molt bé les recerques,

Marc