dimecres, 9 de gener del 2008

Tot seguint els MIR (III): L’Esparra


Tercer capítol de la sèrie. Arribat a casa, i amb l’internet a la meva disposició, em vaig adonat de l’error de havia comès amb l’Esparra. A més, el Diocesà de Girona té tots els llibres parroquials d’aquesta població. Aprofitant els darrers caps de setmana de l’estiu vaig aprofitar per fer-hi una visita, per conèixer el poble i per pujar al santuari de l’Argimon. El santuari és un lloc preciós, encimbellat dalt d’un turó i amb unes escales de pedra que permeten accedir-hi en el darrer tram de la pujada, ofereix una vista impressionant de la comarca de La Selva i del santuari de Farners i el cim de El Far. La població de l’Esparra és un petit nucli de població dispersa amb quatre cases al costat de l’església (en mal estat de conservació) i del famós Lledoner de l’Esparra. Aquí va viure un temps l’escriptor Prudenci Bertrana, durant la tercera guerra carlina, poc després que els meus avantpassats anessin a viure a Maçanet.



Finalment aquestes vacances de Nadal he pogut tornar a l’Arxiu Diocesà de Girona a fer la feina que em quedava pendent, i he trobat força informació sobre els Mir i el seu origen. En primer lloc, resulta que pels voltants de 1820 només hi ha dues persones amb el cognom Mir nascudes a l’Esparra i, per tocar-me els nassos, totes dues es diuen Joan (Joan Mir Coromines *1815 i Joan Mir Pèlach *1816). Qui dels dos és el meu avantpassat? No ho he pogut esbrinar, encara, però tot i tenir pares i mares diferents, resulta que són cosins... ahhhh! La cosa ja va millor, o sigui que els avis paterns són els mateixos. Efectivament, Esteve Mir Terrades i Josep Mir Terrades, pares dels dos “Joans”, són fills de Joan Mir i Maria Anna Terrades (habitants a l’Esparra). Més encara, ambdós tenen dues germanes casades a l’Esparra, Maria i Julita, però a la documentació consta clarament que ambdues són naturals de Tordera (l’Alt Maresme). És aquest l’origen dels Mir a l’entorn de 1760?


La conclusió és que hi ha tres generacions Mir vivint a l’Esparra entorn de 1815, i que només la darrera (els “Joans”) són nascuts allà. Quin és el vincle, doncs, amb el poble? M’arrisco a pensar que l’avi Joan Mir va anar com a masover d’alguna de les masies de la vila, ja que els seus fills consten com a “pagès” i “treballador” respectivament, i si hi hagués anat com a bracer o treballador, no hi hauria desplaçat la família sencera. L’origen sembla ser Tordera, tot i que és possible que en Joan Mir encara sigui nafural d’un altre lloc. Queda pendent per una altra visita al Diocesà de Girona


Nota genealògica: Per als que em seguiu en la recerca, el referent és Joan Mir (Coromines?, Pèlach?)(*L’Esparra +Maçanet de la Selva), net de Joan Mir (*c.1760 a Tordera?) i Maria Anna Terrades (*Maçanet de la Selva +L’Esparra a.1814). Els Mir enllacen amb el cognom Canals de Quart, però això ja ho explicaré.

6 comentaris:

Jorge ha dit...

Hola! escolta, no trobo el teu mail...¿pots canviar el link de Aragón Colonial por el nou? http://www.aragoncolonial.com o http://www.aragoncolonial.es

Joffre Carrera ha dit...

Hola Jorge,

Ara mateix en faig el canvi, gràcies per avisar-me.

Natàlia Mir ha dit...

Bon dia,

Jo sóc Mir de Salt i estic fent el meu arbre, pots informar-me on puc trobar informació dels meus avantpassats??? ara estic amb els meus revesavis però ja els he perdut la pista i el registre civil de Salt comença cap el 1870, he buscat les actes matrimonials per la web de l'arxiu diocesà però no surten. Saps si ho puc trobar als arxius de la parròquia de Salt o he d'anar a Girona al diocesà.?
gràcies per la teva ajuda.

Joffre Carrera ha dit...

Hola Natàlia! Em sembla que de Mir n'hi ha per tot arreu, i a Girona és un cognom difícil si no saps el poble. De tota manera, si saps que són de SALT, tens mitja feina feta. No cal que vagis al Diocesà, perquè hi ha la pàgina web dels mormons que tenen els registres digitalitzats consultables per internet. Ara bé, en el Diocesà potser hi ha alguns llibres més, i està molt ben organitzat i són molt amables i t'ajudaran si tens algun dubte.

En el web dels Mormons hi ha alguns llibres de la parròquia de Sant Cugat de Salt, des de 1767, que suposo que et poden servir. Comença per aquí: http://pilot.familysearch.org/recordsearch/start.html#p=waypoint;s=waypointsOnly;c=1431048;w=0

En aquesta adreça entres directament a la documentació disponible de Sant Cugat de Salt, i després has de seleccionar quin llibre vols consultar i anar passant les imatges digitalitzades fins que trobis el que busques.

Molta sort! I si necessites alguna cosa, ja ho saps!

Natàlia Mir ha dit...

moltes gràcies per tot, ja et diré si he trobat gaires coses

Natàlia Mir ha dit...

Fantàstic !!! Vaig a mirar-ho

gràcies