dimecres, 9 de gener del 2008

Tot seguint els Mir (II): Mala sort



Finalment puc reprendre el post antic dedicat al cognom Mir, i que resulta que en va servir per descriure millor Sant Vicenç de Montalt que no pas per parlar d’aquesta branca familiar.


Ha estat una branca que he tingut aturada molt temps tot i ser un dels meus vuit primers cognoms, perquè les partides de naixement els situaven a Massanet de Cabrenys. Tot es va aclarir quan a la pàgina web de l’Arxiu Diocesà de Girona vaig descobrir la referència a un registre de Dispensa Matrimonial, “cutre” genealògicament parlant, entre Llorenç Mir Canals i Isabel Fraginals Riera amb data de 1879 a Massanet de la Selva.


Sí, he dit cutre, ja ho sé, però és que em vaig emocionar molt perquè les dispenses matrimonials, si són per consanguinitat, és a dir que es casen cosins o persones emparentades, duen annexada informació genealògica de quin nivell de consanguinitat tenen (... la feina feta, des de fa 130 anys, tu...). Vaig anar corrents a l’ADG, i em vaig trobar amb un full de dispensa matrimonial perquè es casaven fora del lloc d’origen del contraent (de Maçanet de la Selva a Sant Vicenç de Montalt) i no podien complir amb la norma eclesiàstica de fer públic el matrimoni durant tres festes seguides per si hi havia “lio” (ara fan servir la fórmula... si algú té alguna cosa en contra que ho digui ara...). Total amb prou feines hi constava el nom dels pares i el lloc d’origen. Mira que hagués estat fàcil que haguessin estat cosins, però no... la dispensa “cutre”.


Pitjor encara. Tant que me les dono de ser un bon coneixedor del meu país, vaig confondre el lloc d’origen del pare del contraent, L’Esparra (parròquia agregada a Riudarenes) amb Lesparre, poble occità de la regió d’Aquitània que va ser el darrer lloc en onejar la bandera anglesa després de 1453. En defensa meva cal dir que el document deia “Lasparra”. I vaig marxar amb la cua entre les cames de l’ADG, això sí... després de fer un bon dinar al Bistrot de Girona.


Nota genealògica: Per als que em seguiu en la recerca, el referent és Lorenzo Mir Canals (*1855 Maçanet de la Selva +Sant Vicenç de Montalt), fill de Joan Mir (*L’Esparra +Maçanet de la Selva) i Teresa Canals Massana (*Caldes de Malavella +Maçanet de la Selva). La filla d’en Llorenç Mir i la seva dona, Isabel Fraginals, és Josepa Mir Fraginals (*1888 Sant Vicenç de Montalt +Barcelona), la meva besàvia.

4 comentaris:

Guifré ha dit...

Missatge per el Sr. Joffre Carrera.

Sóc en Guifré Tarragó i MIR, nét d'en Josep Mir i Canals, o sia, germà d'en Llorens Mir i Canals.

M'agradaria posar-me en contacte amb Vtè, per parlar de la nostra família.

El meu correu es guifretarrago@gmail.com

ken ha dit...

great


ken ha dit...

nice post


ken ha dit...

Thanks for sharing your thoughts with us.. they are really interesting.. I would like to read more from you.